De volgende onderwerpen worden behandeld en verdeeld over 8 avonden van 20.00 tot 23.00 uur:
Degustatietechniek
Wat zijn parameters voor de bepaling van kwaliteit?
Hoe ontdek ik bij een “blinde” degustatie in kleur, geur en smaak de intrinsieke waarde van de wijn?
Vinificatieproces
De eerste stapjes in de œnologie; hoe wordt wijn gemaakt? Hoe slaagt de wijnboer erin om van
eenvoudige druiven zo’n heerlijk vocht te maken?
Champagne
Hoe komen die belletjes in de Champagne en wat is nu ”echte” Champagne?
Bordeaux
Een hoogstaand en gereserveerd gentleman met verschillende hoeden op. Hoe ontdek ik het verschil
tussen de belangrijkste gebieden en welke impact hebben de druiven op de profilering van elke regio?
Rhône
Een meesterlijke streek met een enorme verscheidenheid aan appellaties: de noordelijke finesse, sterk gebouwd met uitstekende ligkapaciteit, en de zuidelijke alcoholrijke kracht.
Bourgogne en Beaujolais
Ik doorkruis de wirwar aan appellaties en benadruk het uitzonderlijke belang van de wijnboer of négociant.
Loire
Een frisse wandeling langs een 1000 kilometer lange rivier met het breedst mogelijk gamma van witte wijnen: van beendroog tot volumineus moelleux en van eenvoudig charmant tot elitair hoogstaand.
Elzas
Ik leid u langs een breed spectrum aan polyvalente restaurantwijnen die als “vin unique” vele gerechten kunnen ondersteunen.
Spanje
Wij ontdekken samen onbekende en schitterende streken met mondvullende en overweldigende wijnen.
Italië
Heel Italië is doordrenkt van wijn: niet alleen simpele karafwijn, ook absolute toppers van wereldklasse vinden de weg naar alle uithoeken van de aardbol.
De “Nieuwe Wereld”
Chili, Argentinië, Californië, Zuid-Afrika, Australië, …
De opkomst van de “nieuwe wereldwijnen” staat vast: hun prijs/kwaliteit verhouding is overdonderend.
Zij weten te bekoren met producten met een Europees smaakpatroon en met ons bekende en klassieke druiven als Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Syrah.
Welke wijn bij welk gerecht?
Hoe bouw ik een volledige maaltijd uit, perfect begeleid door de gepaste wijn?
Welke wijnen en gerechten horen bij mekaar als mannetje/vrouwtje?
Het eindresultaat
Hoe positioneer ik in een vergelijkende studie elke wijn op mijn persoonlijke kwaliteitsladder, plaats ik
hem juist op de wereldkaart en kan ik vertellen hoe en wanneer hij het best tot zijn recht komt?
Op een bijkomende avond hebt u, volledig vrijblijvend, de gelegenheid het diploma van “Meesterwijnproever” te behalen