walter de cauwer

Wijncursus

In 8 avonden


Ontdek de geheimen van de ervaren wijnaankoper,
voel je thuis in elke restaurantkaart
of tijdens een “social talk” omtrent wijn.

Ben je op zoek naar praktische tips,
een boeiend pakket theorie
en een uitgelezen gamma schitterende wijnen?

Wil je inzicht in het labyrint van appellaties,
wijnen perfect beoordelen
en een interessante kelder uitbouwen?

Verkies je onafhankelijk advies
en een gegarandeerde objectiviteit?

Wens je informatie op een aangename manier
en op hoogstaand niveau?
En dit in een minimum van tijd
met een maximum aan kennis?

Dan is deze wijncursus
de aanrader voor u.

DE TROEVEN VAN DEZE CURSUS

De wijnwereld is in volle evolutie. Aan de ene kant zorgen de sterke prijsstijgingen van de laatste jaren ervoor dat vele bekende Franse wijnen (te) duur worden aangeboden, aan de andere kant komen er uit een groot aantal landen ook uitstekende wijnen op de markt.
Het van buiten kennen van ronkende namen volstaat vandaag niet meer voor de liefhebber noch de restaurantbezoeker.
Inzicht in de doolhof van classificaties, kennis van de grote klassiekers, kleinere goden en alternatieven in de wereld, en een glasheldere beoordelingstechniek zijn vandaag onontbeerlijk om een juiste keuze te maken bij uw wijnhandelaar en in het restaurant.
Deze cursus legt de hele wijnwereld voor u open en zorgt ervoor dat u zich sterker profileert op het moment dat u deze kennis nodig hebt: uw investering in tijd en geld loont.

Ervaring

Als voorzitter-stichter van de vroegere wijncursus Anacreon heb ik een ruime kennis opgebouwd in deze materie.
Ik kan u met mijn meer dan 20 jaar ervaring een modern, boeiend en volledig programma aanbieden.

Zeker ook voor u

Wijn was voor velen een statusproduct.
Het horen van een bekend klinkende naam was reeds voldoende om tot kopen over te gaan.
Deze “no-nonsense” cursus doorprikt de holle ballonnetjes van vele marketingproducten en leert u eerlijk en objectief beoordelen.
Etiket en imago worden minder belangrijk. Hoe “u” analyseert is van essentieel belang. Elke avond worden verschillende wijnen gedegusteerd die de noodzakelijke theorie zullen inkleuren: u zult bekende namen herkennen, voor verrassingen staan en plezier beleven aan enkele exclusiviteiten.
Dit praktijkgericht seminar richt zich tot een ruime doelgroep: van de pure liefhebber en levensgenieter tot de doorwinterde professional.
De theorie wordt op een enthousiaste en levendige manier gebracht, u wordt actief betrokken bij de degustaties en het seminar voorziet ruimte voor ervaringsuitwisseling en voor het beantwoorden van uw specifieke vragen.

Programma

De volgende onderwerpen worden behandeld en verdeeld over 8 avonden van 20.00 tot 23.00 uur:

Degustatietechniek
Wat zijn parameters voor de bepaling van kwaliteit?
Hoe ontdek ik bij een “blinde” degustatie in kleur, geur en smaak de intrinsieke waarde van de wijn?

Vinificatieproces
De eerste stapjes in de œnologie; hoe wordt wijn gemaakt? Hoe slaagt de wijnboer erin om van
eenvoudige druiven zo’n heerlijk vocht te maken?

Champagne
Hoe komen die belletjes in de Champagne en wat is nu ”echte” Champagne?

Bordeaux
Een hoogstaand en gereserveerd gentleman met verschillende hoeden op. Hoe ontdek ik het verschil
tussen de belangrijkste gebieden en welke impact hebben de druiven op de profilering van elke regio?

Rhône
Een meesterlijke streek met een enorme verscheidenheid aan appellaties: de noordelijke finesse, sterk gebouwd met uitstekende ligkapaciteit, en de zuidelijke alcoholrijke kracht.

Bourgogne en Beaujolais
Ik doorkruis de wirwar aan appellaties en benadruk het uitzonderlijke belang van de wijnboer of négociant.

Loire
Een frisse wandeling langs een 1000 kilometer lange rivier met het breedst mogelijk gamma van witte wijnen: van beendroog tot volumineus moelleux en van eenvoudig charmant tot elitair hoogstaand.

Elzas
Ik leid u langs een breed spectrum aan polyvalente restaurantwijnen die als “vin unique” vele gerechten kunnen ondersteunen.

Spanje
Wij ontdekken samen onbekende en schitterende streken met mondvullende en overweldigende wijnen.

Italië
Heel Italië is doordrenkt van wijn: niet alleen simpele karafwijn, ook absolute toppers van wereldklasse vinden de weg naar alle uithoeken van de aardbol.

De “Nieuwe Wereld”
Chili, Argentinië, Californië, Zuid-Afrika, Australië, …
De opkomst van de “nieuwe wereldwijnen” staat vast: hun prijs/kwaliteit verhouding is overdonderend.
Zij weten te bekoren met producten met een Europees smaakpatroon en met ons bekende en klassieke druiven als Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Syrah.

Welke wijn bij welk gerecht?
Hoe bouw ik een volledige maaltijd uit, perfect begeleid door de gepaste wijn?
Welke wijnen en gerechten horen bij mekaar als mannetje/vrouwtje?

Het eindresultaat
Hoe positioneer ik in een vergelijkende studie elke wijn op mijn persoonlijke kwaliteitsladder, plaats ik
hem juist op de wereldkaart en kan ik vertellen hoe en wanneer hij het best tot zijn recht komt?

Op een bijkomende avond hebt u, volledig vrijblijvend, de gelegenheid het diploma van “Meesterwijnproever” te behalen